Baixando
a costa de Barrañán, tras pasar por diante da canteira utilizada
durante os últimos anos como aparcadoiro e que actualmente está en
pleno proceso de reforestación, á man esquerda da estrada que
conduce a Caión vemos un edificio pintado dunha chamativa cor
vermella con zócalo de pedra. Estamos no lugar do Campo, nas
inmediacións das dunas do areal. Apreciase claramente que este
edificio foi orixinariamente unha casa familiar das de antano á que,
máis tarde, no lugar no que antigamente estaban as cortes das vacas,
se lle fixo unha gran reforma para darlle o aspecto actual. Trátase
dun local de pranta baixa con dúas grandes ventás, unha a cada lado
da porta, na fachada orientada cara o mar. Enriba da porta da casa,
vemos un balcón pintado de branco no que hai un letreiro de
Tabacalera coa súa insignia que indica que este é un
estabelecemento autorizado para a venda de tabaco. Enriba da outra
porta, na parte que antes era a corte das vacas, podemos observar
once grandes letras prateadas co nome do negocio: BAR COSTAMAR, nome
oceánico que utilizan os clientes máis novos e, principalmente, os
veraneantes xa que para a clientela de toda a vida o Costamar sempre
foi coñecido como “A de Concha”.
|
Imaxe do ano 2020 do Bar Costamar
|
Ao
entrar, atoparedes media ducia de mesas, cada unha delas rodeada de
cadeiras de madeira dende as que podedes contemplar o Atlántico, o
Val de Barrañán coas vistas ao fondo da Fraga de Sisalde, ou os
montes de Chamín, Sorrizo, Monteagudo... un luxo, abofé! Á
ésquerda da entrada do bar hai un acceso que comunica coa parte
vella do edificio e ao fondo, á dereita, está a porta que conduce á
terraza do local, que conta con outra media ducia de mesas nas que
sempre recende a salgadura oceánica. Detras da barra, que
practicamente ocupa o ancho do estabelecemento e que comunica coa
cociña, dependendo da quenda de horarios podemos ver a Iván, o
fillo pequeno de Concha que é quen leva actualmente o negocio, ou á
sua parella Danay. Iván xa é a terceira xeración do Costamar.
Hai
que remontarse ata os anos 40 do século pasado para falar dos
primeiros tempos deste bar, época na que aínda debía estar aberta
a poucos metros, ou en todo caso facía pouco que pechara, a tenda
que abriran en 1919 José Rey Valeiro e a súa dona Sofía Baridó
Scheneider, un matrimonio do que xa temos falado nesta bitácora en
máis dunha ocasión, de xeito moi especial na historia do “Arctic”,
o pesqueiro belga naufragado no areal do Reiro en 1938 (enlace a esta
entrada).
Polo
que nos contou Ana, a irmá maior de Iván, seus avós maternos
Generoso Pedreira e Josefa Barreiro, tamén coñecida co nome de
Pepa, abriron o que hoxe é o Costamar sobre o ano 1948: “Fíxolles
a casa o pai de meu avó Generoso e foron para alí cando meu tío
Manolo tiña tres ou catro anos e miña
nai poucos meses”.
Generoso
e Josefa, el natural de
Armentón e ela de Vilaño, A
Laracha, casaran en 1944 e ao pouco
de darse o “si quero” viviron
durante un tempo na localidade pontevedresa de Caldas de Reis,
municipio no que residía un tío de
Josefa que era cura e no que
ía nacer
Manolo, o fillo maior do matrimonio. Tras botar un ano e pico en
Caldas, no verán do 45 trasládanse
a Carballo e alugan unha taberna na que Generoso traballa de
camareiro e a súa dona Pepa
de cociñeira,
preparando uns guisos que non tardaron en
ter sona na capital de
Bergantiños e, tamén,
entre as xentes que acudían acotío
á feira
de Carballo.
En
1948, certo tempo despois de rematar
o contrato de aluguer da taberna carballesa,
nace Concha, a filla máis
nova da parella.
Nese mesmo ano establecen
o seu domicilio en Barrañán,
na
vivenda que lles fixera o pai de Generoso
no lugar do Campo, onde
os Pedreira Barreiro empezan
a residir cando Manolo ten tres ou catro anos e Concha é unha meniña
de poucos meses.
O
matrimonio destina a parte
baixa da súa nova casa a
cociña, cun pequeno comedor, e a
taberna, desas tendas das de
antes nas que tanto podías
comprar un paquete de azucre,
de sal ou de fariña
como botarlle unha copa de
augardente das que
abrían
o peito. Na
parte superior estaba
o domicilio familiar que,
de cando en vez, tamén facía
de fonda cando
lle daban cama a algún que
outro mariñeiro. Pepa, unha muller de carácter aberto e
trato exquisito coa clientela,
pronto reviviu o éxito culinario
que tivera en Carballo e,
grazas
a boa man que tiña para a
cociña, os seus manxares…
carne asada, callos, cocido,
caldeiradas… axiña
colleron
sona por
toda a bisbarra.
Ao
tempo que Generoso
traballaba nas leiras que tiñan nos
arredores, a
súa dona criaba aos fillos,
atendía a casa e un
negocio no
que, naqueles tempos
difíciles, naqueles “tempos
incestuosos”, como dicía o
poeta Manuel María, nunca lle faltou clientela que lle dera un peso
a gañar.
|
Imaxe dos anos 40 de Pepa e Generoso (cortesía da familia)
|
Estamos
xa nos 60, unha época na que
Barrañán empeza
a cambiar a súa finionomía coas ducias de camións que
a diario
acuden
a
extraer
area para as grandes obras que se realizaban na Coruña. Naquela
altura, no 61, a taberna tamén se converte
en expendeduría de tabacos.
Pouco
despois, en maio do ano seguinte, tralo
grave accidente do
autobús da empresa Martínez de Caión acontecido
en Barrañán no que
faleceran dúas persoas,
Concha, daquela unha mociña de 14 anos, atendía
a taberna cando non o podían
facer seu irmán Manolo ou
seu pai Generoso. Por
aqueles días, a pequena da
familia tamén tivo que aprender a cociñar xa
que, no accidente do
“Martínez”, súa nai
sufrira lesións de
consideración que a mantiveron
un tempo lonxe dos fogóns. Un
pouco polo que lle berraba Pepa
dende o piso de arriba e outro pouco mirando polas receitas do
libro de Picadillo, que de cando en vez tamén utilizaba súa
nai, libro
que a día de hoxe aínda conserva a familia, Concha
empezouse a defender magnificamente na cociña e
xa estaría
de por vida cociñando a
carón de Pepa.
Os
tempos en branco e negro van dando paso a outros en cor nos
que Manolo
casa en 1975 con Juana Lojo, tempos nos que na contorna, onde xa se
construira o “Hotel
Restaurante Playa”, co paso
dos anos ían abrir sucesivamente
o
“Quinito”, que de
primeiras empezou cun
quiosco onde o seu propietario Manuel Varela, moi bo amigo de Concha,
asaba sardiñas no campo que hai na parte de abaixo do actual bar,
o “Corazón Blanco” e o “Sol y Mar” -antano
a tenda de Pilara e na actualidade o
“Restaurante
Pirixel” do amigo Suso
Rodríguez-,
estos
tres últimos na parroquia de Chamín. Con
todo, malia a tanta competencia, o estabelecemento de Pepa e de
Concha seguiu contando coa súa clientela habitual, entre eles moitos
obreiros das empresas “Arias Hermanos” e “Pan y Díaz” que
traballaban na canteira de Barrañán e que eran como da familia xa
que comían alí a diario.
Da
época da que estamos a falar
a memoria de quen escribe, daquela un mexericas de 6 ou 7 anos, garda
algún recordo difuso de ir con súa nai Melucha no Seat 127 dende O
Rañal ata Barrañán ao son de Abba, Boney M ou de Camilo Sesto, o
amor platónico de mamá,
a tomar unhas Fantas ao bar de súa amiga Concha Pedreira.
E
así foron transcorrendo os anos ata que Pepa faleceu en 1978 e
Generoso catro anos despois. Foi aí, ao morrer seu pai, cando Concha
viuse un pouco na obriga de contar con alguén. Nai dunha filla
pequena, Ana, e cun negocio ao que lle había que adicar moitas
horas, necesitaba axuda si ou si. Naquel tempo, a señora Elena, que
era como da casa, botoulle unha man no bar e tamén nas leiras, coa
colleita dos produtos que se consumían no establecemento e no
fogar.
Concha,
que ao igual que súa Pepa era unha muller de carácter aberto e de
trato exquisito, sería testemuña naqueles primeiros anos 80 de
moitas historias de película no seu negocio protagonizadas polos
primeiros turistas alemáns, parellas con historias de amor
imposibles ou polos primeiros usuarios da praia nudista de Combouzas.
Naquel tempo, no que casou con José Manuel e foi nai de Iván, tamén
frecuentaban o bar dous rapaces de Pastoriza que co transcorrer dos
anos habíanse de converter nos grandes poetas e escritores que son
na actualidade. Falamos de Henrique Rabuñal e de Miguel Sande, quen
tivo a ben rememorar aqueles tempos escribindo para Crónicas de
Arteixo o seguinte texto:
O
BAR DE CONCHA EN BARRAÑÁN
Miguel
Sande
Teño
asociado o bar de Concha en Barrañán á miña xuventude; por tanto,
as lembranzas son gratas e especiais. Concha ademais era sempre
afable e paciente con nós. Parábamos no seu bar-taberna algunha vez
que íbamos á praia pero sobretodo nas fins de semana de camiño a
Caión no vello 4 latas. O bar de Concha era parada obrigada, a única
en todo o traxecto. Non lembro por que comezamos a parar aí pero si
acordo, iso, a súa paciencia con nós. E o seu sorriso bondadoso.
Era a época dos cubatas e dos destornilladores (ron con laranxa),
inspiradores de versos ou detonantes da valentía á hora de lles
entrar ás rapazas de Caión. Eran tamén os tempos dos primeiros
amores. O caso é que ao saírmos do bar de Concha, facíamolo xa con
outra predisposición fora para a poesía, fose para as aventuras e
desventuras en Caión. Lembro tamén naquel tempo no bar ás veces a
unha nena pequecha, calada, moi observadora; a súa filla Ana.
Vaian
estas liñas de lembranza para Concha e a súa familia e a aquel bar
seu no que nos sentimos sempre acollidos con calor e agarimo.
A
fidelidade da clientela, e o número de veraneantes que cada ano
acudían ao seu estabelecemento (algúns dos cales acabaron sendo bos
amigos e, co transcorrer do tempo, familia), empurraron a Concha
Pedreira a reformar o seu local entre finais dos
80 e principios do 90 co aspecto que ten na actualidade.
|
Vista do Costamar dende as dunas de Barrañán
|
E así foron
pasando os anos ata o cambio de século, que a nosa protagonista
viviu coa constancia de sempre e coa ilusión de ver no seu local os
clientes de toda a vida e outros novos saboreando as súas
exquisiteces culinarias.
Concha,
muller cordial e de gran naturalidade, deixounos a finais de 2013.
Dende aquel momento o seu fillo Iván, que herdou de súa nai a man
para a cociña, leva coa axuda de Danay o Costamar, un bar que abriu
as súas portas xa hai máis de 70 anos e que para moitas e moitos de
nós será para sempre “a de Concha”.
Ningún comentario:
Publicar un comentario